Zonneboilers

Zonneboilers

Een zonneboiler is een apparaat dat zonne-energie gebruikt om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik, zoals douchen, wassen en schoonmaken. Het bestaat uit een zonnecollector, een opslagtank en een regelsysteem.

De zonnecollector, meestal geplaatst op het dak, bestaat uit een paneel met zonnecellen en een buizensysteem dat is verbonden met de opslagtank. De zonnecollector bevat een vloeistof, meestal een mengsel van water en glycol, dat wordt verwarmd door de zonnestraling.

Wanneer de zon schijnt, absorberen de zonnecellen de zonne-energie en zetten deze om in warmte. Deze warmte wordt overgedragen aan de vloeistof in de buizen. Door natuurlijke convectie of een pomp wordt de verwarmde vloeistof naar de opslagtank gebracht.

De opslagtank is goed geïsoleerd om warmteverlies te minimaliseren. De verwarmde vloeistof stroomt door een warmtewisselaar in de tank en geeft zijn warmte af aan het koude water dat in de tank wordt opgeslagen. Hierdoor wordt het water in de opslagtank opgewarmd.

Het regelsysteem bewaakt de temperatuur van de zonnecollector en de opslagtank. Wanneer de temperatuur in de collector hoger is dan in de tank, wordt de vloeistof circulatie gestart. Als de temperatuur in de tank de gewenste waarde bereikt, stopt het systeem met verwarmen.

Op deze manier kan een zonneboiler water verwarmen met behulp van zonne-energie. Het systeem kan worden aangevuld met een conventionele verwarmingsbron, zoals een elektrische of gasgestookte boiler, om het water op te warmen op momenten dat er onvoldoende zonlicht is.

Wilt u meer weten over zonneboilers? Neem vrijblijvend contact met ons op, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.